2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik yönetmeliği gereği 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren yanlızca maddi hasar oluşan kazalarda kazaya karışan taraflar
kendi iradeleri ile "Hasar Tespit Tutanağı"nı doldurarak sigorta şirketlerine başvuracaklardır.
Uygulama aşağıdaki gibi yapılmalıdır.
Kaza sonrasında mümkün olan durumlarda araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.Tutanakların bir sureti fotoğraflarla beraber karşı tarafın veya kendi aracınızın trafik sigortası
poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse aracınızın kasko sigortası poliçesini tanzim eden sigorta şirketine ulaştırılmalıdır.
İkiden fazla aracın aracın karıştığı sadece maddi hasarlı trafik kazalarında birden fazla kaza tespit tutanağı kullanılabilir.Bu durumda doldurulan her form kazaya karışan tüm sürücüler tarafından imzalanır.
Kaza tespit tutanağı aşağıdaki hallerde doldurulmayacak 155 veya kaza mahali Jandarma bölgesiyse 156 no'dan trafik zabıtasına haber verilecektir.
- Sürücü belgesiz motorlu araç kullanıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanıyorsa;
- Sürücüde yaş küçüklüğü var ise;
- Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi var ise;
- Kazaya karışan araçlardan biri veda daha fazlası kamu kurumlarına ait ise;
- Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelir ise;
- Trafik kazasında sadece 3. işilere ait eşyalara zarar gelirse;
- Kazaya karışan araçlardan biri veya birkaçının trafik sigortası yok ise;
- Trafik kazası ölüm ve / veya yaralanma ile sonuçlanmış ise Kaza tespit tutanağı doldurulmayacaktır.155 aranacak veya kaza mahali Jandarma bölgesiyse 156 no'dan trafik zabıtasına haber verilecektir.